torsdag 30 juli 2015

Frågor och svar

Jag har fått in en del frågor från nyfikna lärare och jag tänkte göra ett försök att besvara dem även här där alla kan se svaren.

F: Vad är "W som i författare" egentligen?
S: En hemlig författare släpper en äventyrsbok för barn (7-12 år) gratis på nätet (1 kapitel/vecka). I första hand tänkt för högläsning, men den bör även fungera bra för egen läsning för åldrarna 10-12. Projektet är helt ideellt.

F: Vad är det för fördelar med den här boken jämfört med en bok från biblioteket.
S: En fördel är att barnen kan interagera med författaren under skrivandets gång. Förhoppningen är att det ska ge en inblick i att det är en levande person bakom alla berättelser, men även väcka lite tankar kring vem som kan bli författare, om man i en text kan se vem som skrivit den (man/kvinna, gammal/ung o.s.v.).
En annan fördel är att det kan vara extra spännande att vara "först i världen" med att läsa boken.
En nackdel är ju om man som lärare vill ha läst hela boken själv innan man läser den för eleverna. En veckas kapitel kan man läsa igenom t.ex. på måndagen och läsa för eleverna senare i veckan. Det går ju även att vänta tills alla kapitel släppts, men då går man miste om fördelarna jag nämnde här ovan.

F: Hur vet man om författaren är insatt i läroplanen?
S: Det vet man inte iom att författarens identitet är hemlig. Däremot tror jag att det går bra att läsa skönlitterära böcker både av författare som är och som inte är insatta i läroplanen. Vill man använda de frågor som (efter förslag från några nyfikna lärare) skickas med till varje kapitel så bör man givetvis använda sin lärarkompetens för att avgöra om det är frågor som passar ens elever.

F: Hur länge håller projektet på?
S: Första kapitlet släpps 24/8-2015 och det sista siktar vi på att släppa 14/12-2015.

F: Måste man anmäla sig för att vara med i projektet.
S: Nej. Det är bara att gå in och hämta kapitlen när de kommer. Däremot ser jag jättegärna att ni skickar ett mail med Kommun, Årskurs och Antal elever till wsomif@gmail.com för att skapa en hyfsad bild av hur många som följer projektet. Man behöver inte vänta på någon bekräftelse när man mailat utan det är bara att börja läsa.

F: Hur många kommer följa projektet?
S: Än så länge är det omkring 9 000 bekräftade följare. Merparten är elever i Sverige, men vi har även elever från 4 olika skolor i Finland som kommer haka på projektet.

Hoppas på en mycket rolig hösttermin med spännande skrivande, läsande och inspiration från varandra.

//W